Wordt uw volgende wagen een elektrische ?

Wordt jouw volgende auto elektrisch?

Dit moet je weten over de elektrische wagen om de juiste keuze te maken

Nu elektrische auto's goedkoper worden en een grotere autonomie hebben, vind je dat het tijd is om er een aan te schaffen. Een stadsauto, sportwagen of SUV, het kan tegenwoordig allemaal.
Dit moet je weten over (fiscale) voordelen, laadpalen en laadpas, bijstand en de verzekering van elektrische wagens.​

Een elektrische auto steekt eigenlijk vrij simpel in elkaar. Er zitten in elk geval minder bouten en moeren in dan in een diesel- of benzinewagen en hij heeft meestal geen versnellingsbak. Minder risico op slijtage en dus ook minder onderhoud. Al zijn oplaadbare batterijen natuurlijk wel een technisch hoogstandje.  ​​

 
 
 

Voor- en nadelen van een elektrische auto

​Een elektrische auto is duurder in aankoop dan een diesel- of benzinewagen, maar je betaalt minder belasting op inverkeerstelling en minder jaarlijkse verkeersbelasting (in Vlaanderen betaal je helemaal geen belastingen).

De hogere aankoopprijs wordt gecompenseerd doordat een elektrische auto minder onderhoud vergt en de brandstof - elektriciteit - ook goedkoper is, vooral als je je wagen thuis kan opladen. Je moet hem wel vaker opladen.

De actieradius of autonomie van een elektrische auto met volle batterij ligt soms tot de helft lager dan bij een auto met een volle brandstoftank. Afhankelijk van het model en het gebruik van je auto – in de stad of op de autosnelweg bijvoorbeeld – schommelt het bereik tussen 150 tot 600 kilometer. 

Omdat je geen fijn stof en CO2 uitstoot, is elektrisch rijden beter voor het milieu. De productie van batterijen zou wel heel vervuilend zijn. Een elektrische auto is ook stiller. Dat is een duidelijk pluspunt in de strijd tegen geluidsoverlast.

 
 
 

Fiscaal interessant

 

Een elektrische auto is fiscaal aantrekkelijk. De situatie verschilt wel naargelang je hem in Vlaanderen of Wallonië inschrijft. 

Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

  • BIV: 61,5 euro
  • Jaarlijkse verkeersbelasting: 85,27 euro
  • 100% fiscaal aftrekbaar voor ondernemingen
 

Vlaams Gewest

  • Geen jaarlijkse verkeersbelasting of belasting op inverkeerstelling (BIV)
  • 100% fiscaal aftrekbaar voor ondernemingen
 
 
 

Hoe zit het met laadpalen en laadpassen?

​Als je een elektrische auto hebt, is het ideaal om hem thuis op te laden. Dat is de goedkoopste oplossing, vooral tijdens de daluren, en zeker als je zonnepanelen hebt.

Een gewoon stopcontact met een goede aarding en een speciale laadkabel is in principe voldoende, maar het opladen duurt wel enkele uren. De stekker kan ook merkbaar warmer worden.

Thuis een oplaadpunt laten installeren is dus veiliger, en je bespaart ook tijd omdat je je auto 's nachts kan opladen.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, ga je best ook na waar de openbare oplaadpunten zich op jouw route bevinden. Dat kan via verschillende apps.

De laadpalen van winkelcentra, garages, parkings en bedrijven zijn vaak gratis, maar soms ook betalend met een laadpas. Er bestaan universele laadpassen voor laadpalen van verschillende leveranciers. Het is de moeite waard de tarieven en abonnementen van laadpassen te vergelijken. 



 
 
 

Bijstandverzekering

​Lekke band, accu- of motorproblemen ... Bij elektrische auto's moet je niet alleen de actieradius van je wagen goed inschatten wil je onderweg niet stilvallen. Hoe dan ook, je kan altijd rekenen op je bijstandsverlenerEn als hij geen booster heeft waarmee hij je lege batterij snel kan opladen, sleept hij je naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt of tot bij je thuis.

Op het vlak van verzekeringen heb je voor een elektrische auto ook een BA Auto nodig. Die is wettelijk verplicht voor alle auto's. De aankoopwaarde van de auto en het vermogen van de elektrische motor (in kW) zijn de belangrijkste factoren bij het bepalen van je premie.

Verzeker je je elektrische voertuig ook in omnium, check dan zeker of de batterijen voldoende meeverzekerd zijn.

Bij AG zijn onze producten aangepast om de specifieke risico's van elektrische auto's te dekken.



 
 
​​​​​​​​PLUG IN VOOR VOORDELEN!

Voor je elektrische of hybride wagen:

  • Als je vóór 31/12/2022 kiest voor BA Auto van AG, krijg je tot 10% korting op je jaarlijkse BA-premie en dit tijdens de hele duur van je contract.
  • Als je daarnaast ook Top Bijstand of Top Mobility & Travel Assist voor je elektrische wagen afsluit, krijg je een Mobiflow-laadpas en een herlaadbudget van 25 euro. Hiermee laad je je auto op aan bijna 185.000 openbare laadpalen in Europa en ongeveer 95% van de openbare oplaadpunten in België. ​

​BEREKEN NU JE PREMIE

Veel rijplezier!

 
​Bron AG
 
 
 

Lees verder

Zakenkantoor Lecompte

Elke werkdag bereikbaar vanaf 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u30! Op zaterdag via afspraak.

Onze troeven


  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Een familiebedrijf, dat luistert naar u!
  • Steeds bereikbaar voor advies
  • Noodlijn 24/7 beschikbaar
maak een afspraak online schade-aangifte

Wij vergelijken voor jou!

De scherpste tarieven en beste opties dankzij onze samenwerking met diverse partners:

Back to top