Wateroverlast: hoe wordt u vergoed?

Wateroverlast: hoe wordt u vergoed?

 

Is uw woningverzekering
voldoende?

– Stormen (met rukwinden) of onweders kunnen veel schade veroorzaken, zowel buitenhuis als binnenhuis. Voor de verzekeraar maakt het uit wat waar beschadigd raakte en hoe dat gebeurde. Bij storm, hagel of blikseminslag dekt de brandpolis normaal de schade, ook als er geen brand van gekomen is. Sinds 1995 dekt elke brandpolis verplicht ook stormschade.

Schade door wateroverlast

Sinds maart 2007 is iedereen die een brandverzekering heeft, ook automatisch verzekerd tegen overstromingen en wateroverlast. "Daardoor is het niet langer vereist dat de regering een bepaalde gebeurtenis uitroept tot natuurramp opdat een particulier een beroep kan doen op zijn verzekering voor een schadevergoeding. Let op, die procedure om overlast uit te roepen tot natuurramp bestaat wel nog, maar die is enkel nog van belang voor mensen die zich geen brandverzekering kunnen veroorloven. Zij kunnen pas een beroep doen op het rampenfonds als een bepaalde gebeurtenis wordt uitgeroepen tot natuurramp. Maar mensen die niet leven van een uitkering en geen brandverzekering hebben, ook al kunnen ze dat in principe betalen, kunnen geen beroep op doen op het rampenfonds", legt Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia uit. 

TIP

Wat dekt de verzekering en vooral wat dekt ze niet? Wie kan er een beroep op doen? Een overzicht.

Welke natuurrampen?

De wetgever heeft duidelijk afgebakend welke gebeurtenissen er als natuurramp worden beschouwd. Daaronder vallen onder meer overstromingen. Daartoe behoort het buiten de oevers treden van waterlopen, kanalen, meren, vijvers of zeeën door neerslag, smelten van sneeuw of ijs, een dijkbreuk of een vloedgolf. Ook de overstromingen, het overlopen of het opstuwen van de openbare riolen vallen onder 'overstomingen'.

Verzekerd?

Het spreekt voor zich dat de schade die rechtstreeks aan de verzekerde goederen wordt veroorzaakt, gedekt is. Maar de dekking is ruimer. Ook schade door een brand of ontploffing als gevolg van de natuurramp wordt vergoed. Als de bevoegde instanties na een natuurramp maatregelen nemen om goederen en personen te beschermen, dan is ook de schade die daaruit voorvloeit, verzekerd. Zo is ook de schade door overstroming als gevolg van het openzetten van sluizen of dijken om een eventuele overstroming of een uitbreiding ervan te voorkomen perfect verzekerd.

Ook de opruimings- en afbraakkosten nodig voor het heropbouwen zijn gedekt. Als de woning onbewoonbaar is, worden de huisvestingskosten tot drie maanden na het schadegeval vergoed. Neemt de verzekerde maatregelen om een schadegeval te voorkomen of om de gevolgen ervan te voorkomen of te beperken, dan zijn ook die verzekerd. Het doet er niet toe of die maatregelen al dan niet resultaat hebben opgeleverd.

Niet verzekerd?

De wetgever heeft een minimumdekking omschreven, maar somt ook een hele lijst van goederen op waarvoor de verzekering natuurrampen niet zal bijdragen. Sommige verzekeraars voorzien in een ruimere dekking en zullen voor sommige van de opgesomde risico's toch een schadevergoeding betalen. Dit zijn mogelijke uitsluitingen.

  1. Voorwerpen die zich buiten een gebouw bevinden, tenzij ze er voorgoed aan vastgemaakt zijn
  2. Constructies (en hun inhoud) die gemakkelijk te verplaatsen zijn en makkelijk uit elkaar worden genomen, die bouwvallig zijn of in afbraak. Als die constructies de hoofdverblijfplaats zijn van de verzekerde, dan zijn ze toch verzekerd.
  3. Tuinhuisjes, schuurtjes, berghokken en hun inhoud
  4. Afsluitingen en hagen
  5. Tuinen, aanplantingen en toegangen 
  6. Binnenplaatsen en terrassen
  7. Zwembaden, tennis- en golfterreinen
  8. Gebouwen in opbouw, verbouwing, herstelling en de inhoud ervan. Zijn de gebouwen bewoond of normaal bewoonbaar, dan zal de verzekering toch financieel tussenkomen
  9. Gemotoriseerde voertuigen, boten en vliegtuigen
  10. De inhoud van kelders die op minder dan 10 centimeter van de grond is opgesteld in geval van overstroming en het overlopen of de opstuwing van openbare riolen. Verwarmings-, elektriciteits- en waterinstallaties die vast aan de bodem zijn bevestigd, zijn wel verzekerd.

De verzekeraars kunnen ook een franchise of vrijstelling gebruiken.

Wat moet u doen? 

Heeft u schade opgelopen door onweer, dan is het aangeraden om foto's te nemen van de schade. Contacteer uw verzekeringsmaatschappij. Die zal binnen de 3 dagen een expert langssturen die de schade zal opmeten. Zorg er ook voor dat u facturen kan voorleggen van de toestellen die stuk zijn, zoals een salon of een ijskast. Hebt u geen facturen, dan kan u wel al een indicatie geven door op te zoeken hoeveel die toestellen momenteel in de winkel kosten.

 

 

Bron: De Tijd

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder!

Zakenkantoor Lecompte

Elke werkdag bereikbaar vanaf 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u30! Op zaterdag via afspraak.

Onze troeven


  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Een familiebedrijf, dat luistert naar u!
  • Steeds bereikbaar voor advies
  • Noodlijn 24/7 beschikbaar
maak een afspraak online schade-aangifte

Wij vergelijken voor jou!

De scherpste tarieven en beste opties dankzij onze samenwerking met diverse partners:

Back to top