vanaf 1 januari 2023 naar de keuring met uw motorfiets

Op 1 januari 2023 voert Vlaanderen de motorfietskeuring in, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125 cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact.

 

Omzetting van Europese richtlijn

Op basis van een Europese richtlijn wordt de niet-periodieke motorfietskeuring ingevoerd. Het achterliggende doel is vooral het verhogen van de verkeersveiligheid. De Europese Unie streeft naar het volledig verdwijnen van verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2050, de Vision Zero. Een voertuig en dus ook een motorfiets in goede staat, dragen daar fundamenteel toe bij.

Niet alle motorfietsen

Niet alle motorfietsen vallen onder de nieuwe verplichting. Concreet gaat het om:

  • Motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc
  • Elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur

 

Controle op verkeersveiligheid en milieu

Het accent van de motorfietskeuring zal liggen op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming. Er zijn een aantal technische domeinen waarop een motorfiets zal gecontroleerd worden: de remuitrusting, de stuurinrichting, de lichten en reflectoren, de ophanging, het chassis, een emissiemeting en een auditieve beoordeling. De volledige beschrijving van de controle kunt u terugvinden in het handboek dat gepubliceerd werd op https://www.vlaanderen.be/technische-keuring-van-voertuigen/technische-keuring-van-motorfietsen  en https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/motorfietskeuring

Het basistarief voor de motorfietsenkeuring bedraagt 48,10 euro.

Spreiding keuringscentra

Verwacht wordt dat jaarlijks ongeveer 30.000 keuringen voor verkoop en zo’n 200 keuringen na ongeval zullen gebeuren. De motorfietskeuring zal plaatsvinden in ruim de helft van de keuringscentra, met een mooie geografische spreiding over heel Vlaanderen. 

Op 1 januari 2023 wordt gestart in Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Dendermonde, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Wondelgem, Zellik en Zwevegem.

Vanuit klantgedrevenheid breiden de keuringsondernemingen dit gradueel verder uit naar Antwerpen-Noorderlaan, Eeklo, Hechtel-Eksel, Ieper, Kontich, Malle, Roeselare, Stekene, Tienen, Willebroek, Zemst en Zwijnaarde. Het is de ambitie om vanaf 1 maart 2023 operationeel te zijn in al deze keuringsstations.

De motorfietskeuring zal steeds op afspraak gebeuren. Afspraken kunnen gemaakt worden via de website of via het callcenter van de keuringsondernemingen.

Bron: persbericht GOCA Vlaanderen

Foto: Bigstock

 
Geschreven op 16 december 2022

Zakenkantoor Lecompte

Elke werkdag bereikbaar vanaf 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u30! Op zaterdag via afspraak.

Onze troeven


  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Een familiebedrijf, dat luistert naar u!
  • Steeds bereikbaar voor advies
  • Noodlijn 24/7 beschikbaar
maak een afspraak online schade-aangifte

Wij vergelijken voor jou!

De scherpste tarieven en beste opties dankzij onze samenwerking met diverse partners:

Back to top