Moet je een speed pedelec nog verzekeren?

Neen, vanaf 1 juni 2019 zijn alle elektrische fietsen vrijgesteld van een verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen op voorwaarde dat ze puur op de hulpmotor, dus zonder (bij)trappen, niet harder kunnen dan 25 km/u. Het is niet omdat de fietser door te trappen een (veel) hogere snelheid haalt, dat hij een groene kaart moet hebben.

De ‘elektrische’ fietser moet uiteraard voor zijn aansprakelijkheid kunnen terugvallen op een BA Familiale.

 

 

Niet onderworpen aan de verzekeringsplicht

Met een nieuw artikel 2bis wordt bepaald dat “motorrijtuigen die door de mechanische kracht de snelheid van 25 km/u niet overschrijden, niet onderworpen zijn aan de verzekeringsplicht”.
Dat betekent dat de motorrijtuigen die, zonder rekening te houden met de menselijke spier- of trapkracht, niet harder kunnen rijden dan 25 km/u, niet verplicht zijn een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen te onderschrijven. Hieronder vallen de elektrische fietsen, speed pedelecs, voortbewegingstoestellen en rolstoelen.

 

Bromfietsen klasse A blijven wel onderworpen aan de verzekeringsplicht. Hierbij wordt er verwezen naar de definities in de Wegcode. Fietsen met een hulpmotor met als hoofddoel trapondersteuning, vallen volgens de Wegcode nooit onder de categorie ‘Bromfietsen klasse A’.

 

 

De elektrische fietser is een zwakke weggebruiker

Door de vrijstelling voor de verzekeringsplicht verwerft de ‘elektrische’ fietser niet automatisch het statuut van zwakke weggebruiker. Daarom werd ook gesleuteld aan artikel 29bis. De voertuigen bedoeld in het nieuwe artikel 2bis worden in artikel 29bis niet aanzien als motorrijtuigen. En dus zal de ‘elektrische’ fietser automatisch vergoed worden voor de letsel- en kledijschade. Om vergoeding te verkrijgen voor schade aan de fiets, moet de aansprakelijkheid van de tegenpartij nog wel bewezen worden.

 

 

 

 

 

Bron euromex

 

 

Wijziging vanaf 1 juni, lees verder.

Zakenkantoor Lecompte

Elke werkdag bereikbaar vanaf 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u30! Op zaterdag via afspraak.

Onze troeven

  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Een familiebedrijf, dat luistert naar u!
  • Steeds bereikbaar voor advies
  • Noodlijn 24/7 beschikbaar
maak een afspraak online schade-aangifte

Wij vergelijken voor jou!

De scherpste tarieven en beste opties dankzij onze samenwerking met diverse partners:

Back to top