Een financiƫle buffer voor onvoorziene kosten, hoe groot moet die zijn?


Onvoorziene kosten komen meestal op een slecht moment. Sommige uitgaven plan je best van tevoren. En sommige uitgaven kun je niet plannen, die komen onverwacht. Het is dus verstandig om een financiële buffer achter de hand te houden. Maar hiervoor hoef je slechts een beperkt bedrag te reserveren. De rest van je spaargeld geef je best de kans om optimaal te renderen. Later zul je dat zeker nodig hebben.
Hoeveel geld moet je opzij hebben voor je gaat beleggen?


Wat is een financiële buffer?

Een buffer is een financiële reserve die je klaar moet houden om snel onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen als ze zich voordoen. Die buffer heb je dus best eerst beschikbaar vóór je plannen maakt om geld te beleggen op langere termijn.

Heb je je financiële buffer achter de hand, dan weet je zeker dat je onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen zonder dat je een lening hoeft af te sluiten of je levensstijl moet aanpassen. 

Hoe bouw je zo’n buffer op en hoe weet je hoe groot die moet zijn? 
Hoe groot jouw persoonlijke buffer moet zijn? Dat hangt ervan af. Hoeveel jij opzij moet hebben, is afhankelijk van je inschatting van deze 5 mogelijke huishoudelijke kosten:

vervanging van noodzakelijke meubelen en apparaten
onderhoud huis en tuin
onverwachte rekeningen
vervanging van de eventuele auto
reparaties auto
Dit is uiteraard een oefening die alleen jij kunt maken. Aan de hand van de bedragen die je op elk van die onderdelen plakt, kun je je eigen situatie correct in beeld brengen. De som van deze onderdelen vormt het bedrag dat je nodig denkt te hebben als buffer.

Een voorbeeldig gezin?
Een gezin tweeverdieners met 2 kinderen tussen 13 en 17 jaar, heeft een gezamenlijk netto-inkomen van € 5.000 en een spaarpotje van € 25.000, een eigen woning (€ 400.000) en een bedrijfswagen. Zij hebben meer spaargeld achter de hand dan noodzakelijk. 

De adviesbuffer voor dit gezin bedraagt ongeveer € 10.000. En hoe komen we aan dat bedrag?

vervanging van noodzakelijke meubelen en apparaten: € 7.800
onderhoud huis en tuin: € 1.850
onverwachte rekeningen: € 1.000
vervanging van de eventuele auto: € 0
reparaties auto: € 0
Dit gezin zou dus ongeveer € 15.000 kunnen beleggen op langere termijn. 


Beleggen? Hoe doe je dat?

Beleggingsbeslissingen mogen uiteraard niet overhaast genomen worden. De keuze van geschikte beleggingsproducten gebeurt best na grondig overleg met je makelaar. Die houdt bij het geven van advies rekening met jouw financiële situatie, kennis, ervaring, risicobereidheid. En, niet onbelangrijk, met jouw spaar- en beleggingsdoelstellingen.
Wat als je nog geen financiële buffer hebt?

Je hoeft het volledige bufferbedrag niet meteen al bij elkaar te hebben. Je kunt dat opbouwen door te gaan sparen. Vraag dan advies aan je financieel adviseur en stel samen een eenvoudig financieel plan op. Hij/zij geeft je oplossingen om dat bedrag op een rendabele manier bij elkaar te krijgen.

Tip! 
Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Dan zie je hoeveel je per maand kunt sparen. Zet iedere maand een vast bedrag op je spaarrekening. Wij adviseren om minimaal 10 % van jouw netto-inkomen opzij te zetten. Zo bouw je een buffer op.
 
Wat als je je buffer hebt moeten aanspreken?
Doordat ik voldoende buffer had, kon ik die kapotte wasmachine direct vervangen. En gelukkig ook nog steeds op vakantie.


Mohammed Yilmaz, Antwerpen
Doordat ik voldoende buffer had, kon ik die kapotte wasmachine direct vervangen. En gelukkig ook nog steeds op vakantie.


Mohammed Yilmaz, Antwerpen

Soms moet je je buffer gebruiken voor een aankoop of een reparatie. Daarvoor is dit geld ook bedoeld. Als je maandelijks 10 % van je netto-inkomen spaart, vul je het bufferbedrag steeds weer aan.
Andere spaardoelen

Een buffer is niet bedoeld als voorziening voor inkomensterugval bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensionering. Ook bijzondere doelen zoals het laten studeren van je kind, de aankoop van een woning of het (extra) aflossen van een hypotheek, vallen niet onder het bufferbedrag. Hiervoor zet je best - naast het bufferbedrag - extra geld opzij.
Heb jij voldoende financiële buffer?
Dan kun je sparen voor later. Bekijk je mogelijkheden op Gonna.be!
Ontdek Gonna.be

Bron/Baloise

Zakenkantoor Lecompte

Elke werkdag bereikbaar vanaf 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u30! Op zaterdag via afspraak.

Onze troeven


  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Een familiebedrijf, dat luistert naar u!
  • Steeds bereikbaar voor advies
  • Noodlijn 24/7 beschikbaar
maak een afspraak online schade-aangifte

Wij vergelijken voor jou!

De scherpste tarieven en beste opties dankzij onze samenwerking met diverse partners:

Back to top